maandag 8 juni 2015

Automatiseringsmaatregelen Deel 5 Regeling AO/IC AWBZ-zorgaanbieders


Zoals in de vorige 4 artikelen is beschreven zijn zorginstellingen, die AWBZ-zorg leveren, vanaf 2005 verplicht om hun Administratieve Organisatie en Interne Controle in te richten volgens de “Regeling AO/IC AWBZ-zorgaanbieders”.
Daarbij zijn de zorginstellingen volgens deze regeling verplicht om te voldoen aan de volgende eisen:
  1. Een juiste, volledige en tijdige vastlegging van de productiegrootheden;
  2. Een juiste vastlegging in het cliëntzorgdossier;
  3. Een controle op de juistheid van de verantwoorde productie;
  4. Een juiste, volledige en tijdige facturering van de geleverde productie door de zorginstelling aan het zorgkantoor.

In de vorige artikelen is beschreven aan welke eisen de AO/IC van zorgaanbieders moet voldoen, welke gegevens vastgelegd dienen te worden door de zorgaanbieder, hoe de interne controlefunctie de juistheid van de verantwoorde productie controleert en rapporteert en op welke wijze de accountantscontrole en –rapportage plaatsvindt.

Al deze zaken steunen op een goed ingericht productieregistratiesysteem. Dit systeem registreert alle indicaties met hun inhoud van alle cliënten. Het systeem is de basis voor de productieregistratie, voor de facturering en voor de interne controle. Daarom is het van belang dat een dergelijk systeem goed is ingericht en zorgt voor een betrouwbare verantwoording van de gerealiseerde productie, waarbij de controlemaatregelen zoveel mogelijk geautomatiseerd worden uitgevoerd.

Derhalve heeft NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors een beoordelingskader, ZekeRE Zorg (AWBZ productieregistratie en –facturering), opgesteld, waarin wordt beschreven over welke geautomatiseerde beheersmaatregelen de software dient te beschikken om de handmatige controlemaatregelen tot een minimum te beperken. Want om de AO/IC van de zorgaanbieder efficiënt en effectief te beheersen dienen er interne controlemaatregelen genomen te worden. Welke deze controlemaatregelen zijn wordt bepaald aan de hand van de risicoanalyse, die de interne controlefunctie heeft gemaakt. Om deze controlemaatregelen zo efficiënt en effectief uit te voeren, is het handig om deze zoveel mogelijk geautomatiseerd uit te voeren.

In het beoordelingskader van NOREA zijn de (deel-)processen uitgewerkt in diverse risico’s en kwaliteitsaspecten en is aangegeven welke geautomatiseerde beheersaspecten er in de ideale situatie dienen te zijn om elk risico en kwaliteitsaspect af te dekken. De zorgaanbieder kan dan aan de hand van dit beoordelingskader nagaan of zijn productieregistratiesysteem voldoet aan de geautomatiseerde beheersmaatregelen. Indien dit dan niet het geval is, dan zal de interne controlefunctie moeten bepalen welke handmatige maatregelen er genomen dienen te worden om het geschetste risico af te dekken.

Het beoordelingskader ZekeRE Zorg (AWBZ productieregistratie en-facturering) is te vinden op de site van NOREA.

Dit is het laatste artikel in de reeks Kwaliteitszorg in de zorg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten